BE rijbewijs

Wat is een BE rijbewijs en waarvoor heb je het nodig?

Er zijn talloze rijbewijzen die je kunt halen. De meest bekende is toch wel het rijbewijs B, ofwel het rijbewijs waarmee je een personenauto mag besturen. Wanneer je een personenauto kan besturen, dan zijn er echter nog veel aanvullende rijbewijzen of toevoegingen die je kunt halen. Het BE rijbewijs is bijvoorbeeld steeds populairder. Maar wat is dat eigenlijk, en heb jij het ook nodig? Dat ontdek je door verder te lezen. 

BE rijbewijs

Over het BE rijbewijs

De B in BE rijbewijs staat voor het rijbewijs dat veel mensen willen halen: het rijbewijs waarmee je een personenauto mag besturen. De E is echter een aanvullend iets. Met een BE rijbewijs mag je een auto rijden met een aanhanger. Een aanhanger is is een wagen die achter een voertuig kan worden gekoppeld aan de trekhaak. Je kunt het gebruiken om spullen mee te nemen, bijvoorbeeld als je aan het verhuizen bent of wanneer je beroepsmatig veel rijdt en spullen mee moet nemen. Het BE rijbewijs is dus in de basis een B rijbewijs met een aanvulling. Je moet dan ook eerst je B rijbewijs halen. 

De voorwaarden

Een rijbewijs halen bestaat vaak uit een deel theorie en een deel praktijk. Bij het BE rijbewijs is dat niet nodig. Wel is het dus verplicht om je rijbewijs B al te hebben. Daarmee toon je aan dat je de theorie beheerst die nodig is voor dit onderdeel. De praktijktoets volg je bij het CBR. Zij gaan je dan observeren met een aanhanger om te zien of je dit rijgedrag inderdaad goed in de vingers hebt. Rijden met een aanhanger betekent namelijk dat sturen, keren en achteruit rijden heel anders gaat dan je gewend bent. 

Snel je rijbewijs

Een BE rijbewijs kun je gelukkig veel sneller halen dan een B rijbewijs, omdat theorie niet nodig is en omdat je vaak minder hoeft te leren beheersen. Er zijn daarom zelfs rijscholen waar je dit examen in een dag kunt halen. 

Geef een reactie