Wat zijn nu precies de beste autoverzekeringen op de markt?

Wanneer je gaat zoeken naar een geschikte verzekering om je auto mee te verzekeren zal je meteen kunnen vaststellen dat er op de markt heel wat verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden. In eerste instantie is er natuurlijk de wettelijk verplichte autoverzekering, maar je kan ook kiezen voor het afsluiten van een aanzienlijk uitgebreidere dekking. Veel mensen stellen zich de vraag wat nu precies de meest interessante autoverzekeringen op de markt zijn. Een antwoord geven op deze vraag is echter niet zo eenvoudig. Het is namelijk zo dat de beste autoverzekering zomaar voor iedereen anders kan zijn. Hoe dan ook, ben jij ook op zoek naar een echt interessante autoverzekering om af te sluiten voor jouw voertuig? Hou dan zeker rekening met onderstaande informatie!

             Uit welke autoverzekeringen kan je kiezen?

Allereerst zal je kunnen vaststellen dat er op de verzekeringsmarkt drie verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden. In eerste instantie is er aldus de wettelijk verplicht basisverzekering, de zogenaamde WA-verzekering. Van alle autoverzekeringen die er bestaan is dit de meest beperkte. Ze voorziet dan ook uitsluitend een dekking voor de schade die door jouw voertuig wordt aangebracht ten opzichte van derden. Schade aan de eigen auto is met het afsluiten van dit type van autoverzekering dus op geen enkele manier gedekt.

De tweede autoverzekering waarvoor je kan kiezen is de beperkt casco autoverzekering. Deze autoverzekering vormt als het ware het midden tussen de WA-verzekering en de allrisk autoverzekering. Bij het afsluiten van één van de beperkt casco autoverzekeringen zal je kunnen vaststellen dat je niet alleen kan rekenen op de WA-dekking, daarnaast is het zo dat ook de onderstaande vormen van schade worden gedekt:

 1. Schade onder de vorm van een sterretje of ruitbreuk;
 2. Schade als gevolg van een brand, explosie of blikseminslag;
 3. Schade als gevolg van inbraak of diefstal;
 4. Schade die het gevolg is van een botsing met dieren;
 5. Schade welke wordt veroorzaakt door storm of ander natuurgeweld;

Wil je er zeker van zijn dat jouw auto op de meest complete manier is gedekt tegen schade? In dat geval zal je ervoor moeten kiezen om de allrisk autoverzekering af te sluiten. Dit type van autoverzekering is de meest complete op de markt, niet in het minst omdat ze ook de eigen schade aan de auto dekt. Voor alle duidelijkheid, met eigen schade bedoelen we de schade die door de bestuurder van de auto zelf wordt veroorzaakt.

                Wat is een kilometerverzekering?

Buiten de bovenstaande verschillende soorten autoverzekeringen is het eveneens zo dat er nog een speciale variant bestaat waarvoor je zou kunnen kiezen. Het spreekt voor zich dat lang niet iedereen evenveel kilometers aflegt per jaar. Heel veel mensen maken tegenwoordig voor het woon-werkverkeer ook gebruik van het openbaar vervoer of ze nemen gewoon de fiets. Voor mensen die slechts een beperkt aantal kilometers per jaar rijden kan het in de praktijk zeer interessant zijn om te kiezen voor het afsluiten van een zogenaamde kilometerverzekering. Bij deze autoverzekeringen wordt de verzekeringspremie zoals de naam reeds laat vermoeden berekend aan de hand van het aantal kilometers die worden afgelegd.

De kilometerverzekering is interessante autoverzekering voor iedereen die op jaarbasis minder rijdt dan 15.000 kilometer. Ben jij iemand die onder deze categorie valt? Hou dan bij het vergelijken van de verschillende soorten autoverzekeringen op de markt ook absoluut rekening met het bestaan van de speciale kilometerverzekering. Deze kan voor jou echt interessant zijn.

Hier vind je meer informatie over de kilometerverzekering.

             Hoe bepaal je wat voor jou de beste autoverzekering is?

Ondertussen is het voor jou ongetwijfeld wel duidelijk welke verschillende soorten autoverzekeringen er nu allemaal bestaan. De volgende vraag die je, je moet stellen heeft betrekking tot welk type autoverzekering nu voor jou het meest aangewezen is. Om een antwoord te kunnen geven op deze vraag moet er rekening worden gehouden met:

 1. Het budget dat je voorhanden hebt voor je autoverzekering;
 2. De exacte dekkingen die je graag zou willen ontvangen;
 3. De specificaties en de aankoopprijs van je voertuig;
 4. Hoeveel kilometers je op jaarbasis precies aflegt met je auto;

Ben jij iemand die eerder de sporadisch de auto neemt? In dat geval zal je wellicht aan de wettelijk verplichte WA-verzekering voldoende hebben. Heb je er echter voor gekozen om een dure auto aan te schaffen en / of ben jij iemand die heel wat kilometers aflegt? Dan is het wellicht aangewezen op te kijken in de richting van de allrisk autoverzekering. Voor mensen die op zoek zijn naar de gulden middenweg kan er eventueel ook nog worden gekozen voor de beperkt cascoverzekering.

             Autoverzekeringen vergelijken, hoe doe je dat?

Voordat je een specifieke autoverzekering kiest is het ook altijd de moeite waard om even alle verschillende, beschikbare autoverzekeringen tegenover elkaar af te wegen. Het vergelijken van autoverzekeringen doe je dan ook niet alleen voor wat het type verzekering betreft. Het is zoals eerder reeds aangegeven immers zo dat autoverzekeringen enkele van de meest concurrentiële verzekeringen op de markt zijn. Menig aantal verzekeraars doen er dan ook alles aan om met deze verzekering zoveel mogelijk klanten te strikken. Dit doet men door uit te pakken met speciale, extra voordelen zoals bijvoorbeeld:

 1. Een bepaalde bonus wanneer er gedurende één jaar schadevrij wordt gereden;
 2. Een voordelige verzekeringspremie voor een bepaalde periode;

Bij autoverzekeringen vergelijken is het altijd de moeite waard om rekening te houden met de mogelijke bovenstaande voordelen. Zijn deze van toepassing? Dan spreekt het voor zich dat je via deze route tegen interessante voorwaarden een autoverzekering kan afsluiten. Autoverzekeringen vergelijken is tot slot mogelijk op twee verschillende manieren. Zo kan je kiezen voor het uitvoeren van een manuele vergelijking, maar is het eveneens mogelijk om te kijken in de richting van een automatische vergelijking. In het laatste geval dien je gewoon de specificaties van de auto te vermelden en het soort autoverzekering waarvoor je wenst te kiezen. Vervolgens zal het systeem op zoek gaan naar precies die autoverzekeringen die voor jou het interessantst zijn. Op deze manier is het in een mum van tijd mogelijk om de voor jou beste autoverzekering op de markt af te sluiten.