motor verzekeren

Welke verzekeringen zijn er voor de motor?

Net als voor een auto zijn er ook voor motoren verzekeringen beschikbaar. Sterker nog, de verzekeringen bestaan er voor beide rijtuigen in dezelfde vorm. Je motor verzekeren kan in verschillende vormen, zoals WA, WA+ en Casco. Het is belangrijk om je motor goed te verzekeren, omdat het een waardevol object is en gevoelig is voor diefstal. Het is immers een erg fijn gevoel dat je goed bent verzekerd voor je motor.

WA motorverzekering

Een WA verzekering staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Een WA verzekering is een verplichte verzekering. Dat betekent dat je je motor minimaal WA moet verzekeren volgens de wet. Met een WA verzekering wordt de schade vergoedt die je aan andere toebrengt. Dit is dan ook één van de redenen dat het een verplichte verzekering is, omdat iemand dan niet hoeft te betalen voor het schadeherstel als diegene niet schuldig is.

WA+ motorverzekering

Een WA+ is een motorverzekering die veel meer dekking biedt in vergelijking met een WA verzekering. Een WA+ motorverzekering dekt naast de schade die je aan anderen toebrengt, ook nog schade aan je eigen auto als gevolg van diefstal, brand, vernieling, storm of een aanrijding met wild bijvoorbeeld. Dit is erg handig voor een motor, omdat een motor diefstal gevoelig is en vaak buiten staat.

All risk motorverzekering

Een all risk motorverzekering is het meest veilig, omdat je hier de met de meeste zekerheid de weg op gaat. Deze motorverzekering biedt namelijk de meeste dekking. Het is in principe hetzelfde als WA+, maar het grootste verschil zit hem in de dekking van de schade die jij toebrengt aan je eigen motor. Als je schade rijdt met je motor wordt zowel de schade van de ander als die van jou zelf vergoedt. Daarnaast ook andere schade die je toebrengt aan je motor, zoals het laten vallen of zelf beschadigen van je motor.

Bonus malus

Net als met autoverzekeringen geldt voor motorverzekeringen ook een bonus malus regeling. Dit is een regeling waarmee je korting krijgt op je premie. Je komt hiervoor in aanmerking als je een lange tijd schadevrij rijdt. Hoe meer jaren je schadevrij rijdt, hoe meer korting je krijgt op je premie. Hierdoor word je dus beloond voor het goede rijgedrag, waardoor je minder kosten hebt aan je motorverzekering.