autopartsonline

Zo weet je dat de wiellagers van een Hyundai Tucson vervangen moeten worden

Van alle onderdelen in een auto zijn de wiellagers misschien wel de enige waar je amper van hoort. En dat terwijl wiellagers in een Hyundai Tucson en elke andere auto een zeer belangrijke functie vervullen. En ook in je Hyundai Tucson kunnen ze slijten en aan vervanging toe zijn.

Over de wiellager

Een wiellager is een lager dat zich bevindt tussen de wielnaaf en het bijbehorende wiel. Een wiellager zorgt dat het wiel vrij kan draaien en dat er niet constant gesmeerd hoeft te worden tijdens het rijden. Die wiellagers bestaan altijd uit een aantal kogellagers, soms in combinatie met een kegellager. De wiellager is iets dat je doorgaans laat vervangen bij een garage wanneer je weinig tot geen kennis van auto’s hebt. Het is namelijk niet bepaald iets dat je even snel eruit trekt. 

Wanneer vervangen nodig is

Herken je dit? Je bent rustig aan het rijden en hoort ineens een zoemend geluid. Er is niets mis met je auto en toch heb je het idee dat die zoem niet hoort. Je rijdt nog even verder, maar de zoem wordt sterker. Ook al is er niks mis met de rest van de auto! Grote kans dat er dan iets mis is met je wiellagers. Dit onderdeel veroorzaakt bij mankementen namelijk een zoemend geluid. Dat herken je misschien niet meteen als zodanig maar het kan sterker worden naarmate de tijd vordert. Als je dit hoort, rijd dan altijd even langs een garage om je auto te laten controleren. 

autopartsonline

Tikkend geluid

Een ander signaal dat je snel met de auto naar de garage moet, is een tikkend geluid. Het kan dat de wiellager dan al een tijdje aan vervanging toe is. Na verloop van tijd is deze zo versleten dat hij uiteindelijk kan zorgen voor een vastloper. Met name wanneer je in bochten een tik hoort dan kan er iets aan de hand zijn.

Geef een reactie